Jaja z wolnego wybiegu lepsze od chowu klatkowego?

Obecnie na rynku spożywczym oferuje się kilka rodzajów jaj. Pozornie jajka te są do siebie podobne, ale kiedy bliżej się przyjrzeć, za historią ich zniesienia ciągnie się cała filozofia hodowli kur.

Fot. Pixabay.com

Fot. Pixabay.com

Jednym z najpopularniejszych sposobów hodowli kur, jest chów klatkowy. Do niedawna niemal wszystkie świeże jaja w Polsce pochodziły z tego właśnie źródła. Jajka te są najtańsze, a wszystko dlatego, że chów klatkowy generuje najniższe koszty i jest najbardziej efektywny.

Ruch ekologiczny przyczynił się jednak do kilku zmian. Ekolodzy sugerowali, że tego rodzaju hodowla wiąże się ze złym traktowaniem zwierząt.

Chów ściółkowy i wolny wybieg

Różnica pomiędzy chowem klatkowym i ściółkowym różni się nie powierzchnią klatki, ale podłożem, po którym chodzą kury. Jak sama nazwa wskazuje, powierzchnia pomieszczenia, w którym znajdują się kury wyłożona jest ściółką.

Jednymi z najbardziej popularnymi jajami w ostatnim czasie są te, z wolnego wybiegu. Chów kur w tym wypadku jest zbliżony do klasycznej, wiejskiej hodowli. Kury nie spędzają całej doby w zamknięciu. Za dnia wypuszcza się je na zewnątrz, gdzie przechadzają się po trawie. Główna różnica pomiędzy kurami z wolnego wybiegu a takimi z chowu ściółkowego lub klatkowego polega na różnicy w karmie. Kury wolno biegające mają możliwość spożywania naturalnego pożywienia.

Najzdrowszym rodzajem jaj są te z chowu ekologicznego, gdzie kury nie tylko mają możliwość biegania po trawie, ale również są karmione wyłącznie naturalnymi paszami. W chowie tym nie wykorzystuje się terapii hormonalnej ani nie karmi się zwierząt karmą genetycznie modyfikowaną.

 

 

Tagi: Jajka, Kury, Zdrowa żywność