Saletra amonowa, czyli czym nawozić rośliny

Saletra amonowa, inaczej azotan amonu, jest jednym z najczęściej stosowanych nawozów mineralnych. Stosuje się go w nawożeniu roślin zarówno uprawnych, jak i ozdobnych. Wzór soli kwasu azotowego i amoniaku to NH4NO3.

Fot. Pixabay.com

Fot. Pixabay.com

Gdzie stosuje się saletrę amonową?

Saletra amonowa całkowicie rozpuszcza się w wodzie. Cechuje się uniwersalnością, co pozwala na wykorzystywanie jej we wszystkich rodzajach gleb i przy każdym rodzaju rośliny. Jest to nawóz higroskopijny. Pochłanianie wilgoci może prowadzić do zbrylania się nawozu.

Poprawne stosowanie saletry amonowej pozwala na poprawę jakości oraz wielkości roślin, a także wydłużenie okresu wegetacji i wzrost ich masy nadziemnej. Nawóz stosuje się wiosną, co pozwala na szybszą regenerację roślin po zimie. Saletrę miesza się z glebą, bądź rozprowadza na powierzchni przed planowanymi opadami deszczu.

Charakterystyka saletry amonowej

Gęstość nasypowa nawozu wynosi 96 setnych kilograma na decymetr sześciennych. Saletra amonowa 32 zawiera trzydzieści dwa procent azotu, w tym 16 procent w formie amonowej i 16 procent w formie saletrzanej.

Nawóz powinno przewozić się zabezpieczywszy produkt przed działaniem wody, nasłonecznieniem czy uszkodzeniem opakowania. Zabrania się przewożenia nawozu razem z materiałami, mogącymi reagować zapaleniem.  W przypadku podrażnienia skóry lub oczy, należy przemyć je dużą ilością wody. Dobrze jest stosować maski przeciwpyłowe oraz okulary ochronne. 

Tagi: Nawozy