Dezynsekcja pomieszczeń i fumigacja ziaren zbóż

Fumigant to środek zabijający wszelkiego rodzaju owady, roztocza i gryzonie. Dostępny jest w formie pastylek, które emitują gaz poprzez reakcję chemiczną. Stosuje się go do dezynsekcji pustych pomieszczeń, ziaren zbóż, takich jak jęczmień, żyto, owies, proso i pszenica czy artykułów spożywczych pokroju kawy, kakao, nasion rzepaku i grochu.

Fot. Pixabay.com

Fot. Pixabay.com

Fumigacja pozwala zwalczać larwy, jaja oraz dorosłe formy szkodników magazynowych:

  • Ukrytka mauretańskiego
  • Świdrzyka cygarowca
  • Mącznika młynarka
  • Wołka zbożowego
  • Omacnicy spichrzanki
  • I wielu innych.

Co więcej, środek ten zwalcza myszy i szczury. Działa poprzez uwalnianie w wilgotnej atmosferze trujący gaz – fosfowodór. Przed wykorzystaniem trucizny należy obiekt przygotować do zabiegu. Warto pamiętać, że zabrania się stosowanie środka w strefie bezpośredniej ochrony ujęć wody i rezerwatów.

Dezynsekcję ziarna można przeprowadzać nasion trzymanych luzem, w pryzmie lub silosie. Zaleca się stosowanie od dwudziestu do trzydziestu pastylek na tonę, gdzie emisja fosfowodoru przypada od 4 do 6 gram na tonę. Czas ekspozycji trutki zależy m.in. od budowy budynku, wilgotności i temperatury wewnątrz pomieszczenia.

W przypadku fumigacji produktów trzymanych luzem należy dodać pastylki automatycznym dozownikiem do strumienia produktu transportowanego na taśmie lub w momencie załadunku do silosa. Pastylki wprowadzać należy sondą do pryzmy produktu co 1,2 – 1,5 metra. Pastylki należy umieszczać osobno na niepalnych tackach, które ustawia się na powierzchni pryzmy produktu.

W przypadku fumigacji produktów w belach, skrzyniach i workach powinna odbywać się pod przykryciem lub w opakowaniach, które nie przepuszczają gazu. Jeśli stosuje się przykrycia, trzeba sprawdzić czy końce szczelnie przylegają do podłogi. 

Tagi: Szczury, Szkodniki