Śruta sojowa i zbożowa, czyli czym karmić trzodę chlewną?

Śruta to produkt, który otrzymuje się poprzez rozdrabnianie nasion roślin uprawnych. Ich rozkruszanie przeprowadza się w śrutowniku. Najczęściej produkuje się śrutę zbożową, ale można uzyskiwać ją również z nasion innych roślin, np. oleistych lub strączkowych.

Fot. Pixabay.com

Fot. Pixabay.com

Gdzie wykorzystuje się śrutę?

Śrutę stosuje się przede wszystkim w piwowarstwie przy produkcji piwa oraz jako pasza dla zwierząt hodowlanych. W rolnictwie śrutownik potocznie nazywa się rozdrabniaczem paszy. Są trzy rodzaje śrutowników.

W śrutowniku bijakowym metalowe płyty obracają się z dużą prędkością na wale. Uderzają z dużą energią w ziarno, powodując jego rozdrobnienie. Stopień kruszenia nasion jest zależny odwielkości oczek sita w obudowie śrutownika.

Śrutowniki kamieniowe działają dzięki dwóm kamieniom o regulowanej odległości między nimi. Jeden stały, drugi jest ruchomy o poziomej osi z podajnikiem ślimakowym, który poddaje ziarno. Nasiona ulegają rozdrobnieniu wpadając pomiędzy oba kamienie.

W śrutowniku żarnowym dwa kamienie rozdrabniają nasiona pomiędzy dwa kamienie – dolny stały, górny obrotowy. Kamienie w tym śrutowniku były obracane ręcznie, w przeciwieństwie do śrutownika kamieniowego, gdzie w ruch kamienie wprowadzane są maszynowo.

Śruta w hodowli trzody

Jeszcze nie tak dawno w produkcji drobnotowarowej prym wiodło żywienie świń przy pomocy kiszonek, siana, roślin okopowych czy pasz pochodzących z przemysłu rolnospożywczego i śruty zbożowej.

Sytuacja nieco się zmienia, chociażby przez zamianę śruty zbożowej, produkowanej z pszenicy, jęczmienia, żyta czy pszenżyta na rzecz śruty sojowej, rzepakowej i lnianej. Korzysta się również z roślin strączkowych, takich jak bobik, łubin, groch czy peluszka, co znacznie wpływa na długość tuczu trzody chlewnej.

Pasze produkowane w gospodarstwach wzbogaca się mieszankami uzupełniającymi – superkoncentraty i koncentraty białkowe. Jeśli ktoś decyduje się na stosowanie superkoncentratów, należy pamiętać o odpowiednim rozdrobnieniu paszy, surowce nie powinny być zmielone ani zbyt grubo, ani zbyt drobno. Istotne jest także odpowiednie dawkowanie. Mniejsza ilość koncentraty wydłuża tucz i obniża mięsność, zaś zwiększone zużycie, powodowało większą emisję szkodliwych gazów i podnosiło ryzyko wystąpienia schorzeń przewodu pokarmowego.

Tagi: Śruta, Trzoda hodowlana

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.